В РИОСВ-Варна се проведе работна среща по повод нерегламентирано паркиране върху дюни по Северното Черноморие

В РИОСВ-Варна се проведе работна среща по повод нерегламентирано паркиране върху дюни по Северното Черноморие

 

На 1 август в сградата на РИОСВ-Варна се проведе работна среща във връзка с увеличения брой постъпили сигнали за нерегламентирано паркиране на МПС и диво  къмпингуване върху Черноморските дюни.

            Срещата се проведе по инициатива на директора на РИОСВ-Варна- Ерджан Себайтин, с цел детайлно обсъждане на проблема и координиране на действията между институциите на територията на Варненска и Добричка област. Участваха областният управител на област Варна, заместник-областният управител на област Добрич, кметовете на общините Каварна и Шабла, както и представители на общините Аврен, Балчик, Бяла, Долни чифлик, IV РУ при ОД на МВР- Варна, РУ на МВР- Каварна, РУ на МВР- Балчик, и началник сектор “Престъпления против околната среда и дивата природа“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

            Директорът на РИОСВ-Варна постави акцент върху необходимостта от засилване на сътрудничеството между институциите в разгара на летния сезон за провеждането на екологосъобразен туризъм по Северното Черноморие.

             Участниците обсъдиха различни мерки и действия, които биха спомогнали за намаляване на случаите на нерегламентирано паркиране върху дюни. Част от предложените спешни действия са поставяне на табели от общините с информация за наличие на дюни и засилени регулярни проверки в критичните зони от служителите на МВР до края на летния сезон.

            Набелязаните в дългосрочен план мерки включват: предложения от общините за обособяване на допълнителни зони за паркиране на автомобили близо до плажните ивици; отпечатване на информационни брошури с текст на английски и румънски език и раздаването им на граничните пунктове през летния сезон; поставяне на масивни информационни табели (тип билборд) с текст на два или повече езика; изготвяне на предложения за промени в законодателството с цел оптимизиране на превенцията и контрола върху дивото къмпингуване и нерегламентираното паркиране върху дюните. Прие се предложението за провеждане на повече информационни кампании с ученици и граждани от общините и РИОСВ-Варна.