РИОСВ – Варна и БДЧР проведоха съвместни инициативи по повод Световния ден на околната среда

РИОСВ – Варна и БДЧР проведоха съвместни инициативи по повод Световния ден на околната среда

РИОСВ – Варна и БДЧР отбелязоха със съвместни инициативи Световния ден на околната среда- 5 юни, който тази година се проведе под мотото „Да възстановим екосистемите“. Фокусът е поставен върху естествените процеси, нововъзникващите зелени технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите в света, както и върху спиране загубата на биологично разнообразие.

 Експерти от двете институции изнесоха открити уроци пред ученици от варненските училища ОУ „Христо Ботев“ и  СУ „Димчо Дебелянов“. Проведе се и тематично отборно състезание между ученици от VII клас под надслов „Тайните на природата“.

Всички участници в проведените инициативи получиха грамоти и други награди.

Всяка година на 5 юни се отбелязва Световния ден на околната среда, който е най-мащабното събитие, посветено на опазване на природата.

От отбелязването му, за първи път през 1972 г. до сега, хората са организирали хиляди събития – от почистване на квартала и противодействие срещу престъпленията над дивата природа, до залесяване и възстановяване на съществуващи гори.

От  5 юни тази година започва Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите, а правителствата, предприятията, организациите и гражданите се приканват да обединят усилия в глобално движение за предотвратяване, спиране и обратимост на деградацията на екосистемите, осигурявайки устойчиво бъдеще за всички.

 

 

 

РИОСВ-Варна

052/ 678 848

БДЧР