РИОСВ – Варна провери сигнали за мъртви делфини

Информация

Експерти от РИОСВ – Варна извършиха проверки във връзка с постъпили сигнали през почивните дни за намерени трупове на делфини в к.к. „Златни пясъци“, плаж „Кабакум“, к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ и к.к. „Албена“.

При огледа в к.к. „Златни пясъци“ пред хотел „Берлин“ е установен мъртъв делфин в напреднала фаза на разлагане- IV-та степен. Възрастният екземпляр е от вида „Муткур“ и е с дължина от 116 см. По тялото няма следи от човешка намеса.

При огледа на плаж „Кабакум“, к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ и к.к. „Албена“ не са констатирани мъртви делфини.

През 2020 г. до настоящия момент по северното черноморие са установени 6 бр. мъртви делфини, от вида муткур (морска свиня).

В случай, че гражданите намерят тела на мъртви делфини, изхвърлени по северното черноморие е нужно да подават сигнали по „Зелен телефон“ на екоинспекцията, който е публикуван в интернет сайта на РИОСВ-Варна.

По сигналите експерти на РИОСВ-Варна, своевременно извършват проверка на място и съгласно Инструкция за взаимодействие при случаи на изхвърлени китоподобни по българското черноморско крайбрежие, уведомяват съответната черноморска община за предприемане на действия по отстраняване на намерения мъртъв делфин.

РИОСВ-Варна

052/678 848