РИОСВ-Варна и БДЧР проведоха съвместни инициативи за Деня на водата

РИОСВ-Варна и БДЧР проведоха съвместни инициативи за Деня на водата

         

РИОСВ-Варна и БДЧР отбелязаха Световният ден на водата с няколко иницативи в ЧДГ  „Мечтатели”, ДГ „Звездичка“ и СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна. Малчуганите от ЧДГ  „Мечтатели” споделиха как пестят водата у дома и начините да я опазват чиста. Децата от ДГ „Звездичка“ изнесоха тематичен концерт пред своите гости. По традиция в детските градини се възпитава у най-малките отговорно поведение в опазването на водите и водните екосистеми. Експертите получиха тематични рисунки и плакати.

Експертите от РИОСВ-Варна и БДЧР журираха учениците от VII клас на СУ „Димчо Дебелянов“ – Варна, които в пет отбора премериха сили в състезание на тема „Използвайте водата за мир”. Децата отговаряха на въпроси за природата и съхраняване чистотата на водните ресурси и показаха знания за разумно използване на природните води.

Всички участници в проведените инициативи получиха грамоти и други награди.

 

 

Световният ден на водата, който се отбелязва всяка година на 22 март,  обединява десетки хиляди хора по света да повишат своята осведоменост и да насочат вниманието си към предприемане на действия за справяне с кризи с водата и канализацията. Инициативата се координира от механизма на ООН за достъп до вода (UN-Water), който се управлява от един или повече членове и партньори, с определен мандат.

„Вода за мир“ е темата на международната кампания през 2024 г. Водата може да създаде мир или да предизвика конфликт. Когато  е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен или изобщо нямат достъп до водни ресурси, може да възникне напрежение между различни общности и държави. Повече от 3 милиарда души по света зависят от водоеми, които пресичат национални граници. От 153 страни, които споделят реки, езера и водоносни хоризонти със своите съседи, само 24 страни съобщават, че имат сключени споразумения за сътрудничество за всички споделени води.

РИОСВ-Варна и БДЧР проведоха съвместни инициативи за Деня на водата РИОСВ-Варна и БДЧР проведоха съвместни инициативи за Деня на водата РИОСВ-Варна и БДЧР проведоха съвместни инициативи за Деня на водата РИОСВ-Варна и БДЧР проведоха съвместни инициативи за Деня на водата РИОСВ-Варна и БДЧР проведоха съвместни инициативи за Деня на водата РИОСВ-Варна и БДЧР проведоха съвместни инициативи за Деня на водата РИОСВ-Варна и БДЧР проведоха съвместни инициативи за Деня на водата РИОСВ-Варна и БДЧР проведоха съвместни инициативи за Деня на водата РИОСВ-Варна и БДЧР проведоха съвместни инициативи за Деня на водата РИОСВ-Варна и БДЧР проведоха съвместни инициативи за Деня на водата